sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Helmikuun alkuosa: 1.-14.2.

SUNNUNTAI 1.2.2015
Kuukausi vaihtui ja pääsimme uuteen aikaan - helmikuu tervetuloa!
Lataan tänne tammikuun lopussa olevan helmikuun eka päivän tekstit kuvineen.

Kuukausi vaihtui ja tässä kärkeen matka-kuvia Israelista Kuolleen meren maisemista!
Masada-vuorilinna Kuolleen meren keskiosassa, jonna kuningas Herodes rakennutti elinaikanaan mm. loistopalatsin kolmelle eri tasanteelle jyrkänteen rinteeseen. Vuoren päällä sijaitsi ylellinen kylpylä ja synagoga. Täällä myös tapahtui juutalaisten joukko-itsemurha roomalaisajalla.
Qumran sijaitsee pohjoispäässä Kuollutta merta, josta löydettiin v.1947 Jesajan kirjan kirjakääröt luolasta saviruukkujen sisältä. Löydetyt kirjakääröt ovat Jerusalemissa Israel museossa, ja päivittäiset turistivirrat saavat nähdä autenttiset löydöt omin silmin.

(HUOM! Klikkaa kuvia hiirellä niin näet ne suurempana.)

Köysirata Masadan huipulle.
Masada, Kuolleen meren läheisyydessä.
Qumran, Jesajan kirjakäärön löytöpaikka; Kuollut meri
Pintakelluntaa suolameressä (=Kuollut meri)
Daavidin lähde; paikka jossa Saul ja Daavid kohtasivat (alla)



-Raamatun sanoman ymmärtää ja saa syvempääkin henkilökohtaista merkitystä toisella tavalla, kun itse näkee tapahtumapaikat!


Oman seurakunnan aamutilaisuudessa kuulimme yhdistetyn kuoron esityksiä, jotka veivät seurakuntaväen
ehtoollisjuhlassa Jumalan ylistämiseen ja kohtaamiseen. Pasi-pastori saarnassaan kertoi omakohtaisista voitoista ja tappioista elämässään, mutta korosti Kristuksen kautta tullutta ikuista voittopalkintoa. Aamen.

Oulun Helluntaisrk-kuoro, nuorilla vahvistettuna!



Koko sunnuntaipäivä on ollut Oulussa lumista sekamelskaa, eikä baanoille ole tehnyt mieli.
Siispä välipäivä. Mutta huomenna maanantaina "pitkä lenkki."
Lapiot ja käyttäjä pysyy "lämpiminä"
-Jeesuksen merkitys seurakunnalle - myös juutalaisille!



MAANANTAI 2.2.2015
Uusi viikko ja uudet "kilometrit" edessä, nyt pakkasmittari hiukka alle -10 ja valmistautumista pitkälle lenkille. Tavoite n. 2,5 tuntia.
Jippii, se onnistui. Toki oli haastava keli vinkan ja lumisateisten pyöräteiden kanssa. Mutta mikä parasta olo jälkeenpäin innostava, ja palautuminen 25 km:n taipaleelta sujui hyvin.

Tämmöstä välillä pyöräteillä - juoksepa siinä!
Järjen käyttö sallittu - vierellä maantie juoksubaanaksi!
Tulevan viikon edetessä ja lähestyessä seuraavaa viikonloppua ajatukset ovat jo Turussa vuotuisessa IYC-konffassa. Fidan perinteinen Israel Youth Conference siis kyseessä, mallia 2015. Tänne olisi tarkoitus mennä Oulustakin, sillä saamme samaisen tapahtuman sitten vuoden päästä Ouluun. Nyt tutkaamaan ja ottamaan mallia kuinka turkulaiset asian hoitavat, ja uskon että hyvin kyllä.
Vieraina Turussa ovat Eric Benson Haifasta ja Dima Tretyakov Tel Aviv-Jaffasta.
Eric vaikuttaa Karmel-vuoren seurakunnassa (sain olla heidän SOM-kurssilla maalisk.2013) ja etenkin Voiton Talo-nimisessä työmuodossa, House of Victory. Dima puolestaan tulee Beit Immanuel-seurakunnasta, joka sijaitsee Tel Avivin ja Jaffan kaupunkien liittymäkohdassa. Beit Immanuel on samalla majoituspaikka turisteille, ja siellä onkin monet kerrat saanut majoittautua Israel-matkoillani, suosittelen.
Seurakunnan pastori David Lazarus oli vuosi sitten Tampereen IYC:ssä.

Jos olet kiinnostunut lähtemään Turkuun niin autossa olisi tilaa, edullisesti pääset - ilmainen kyyti!
email: vesa.liljamo@gmail.com

Tässä Turun tapahtuman sivut: https://www.facebook.com/iyc2015?fref=ts

Kehilat HaCarmel-seurakunta: http://www.carmel-assembly.org.il/

Beit Immanuel-seurakunta:http://www.messianic-jews.org/

Päivitin 24.1.2015 päivälle ohjelman, jonka lupasin onkia netistä eli on nyt siellä!
Sama tässä, Raamattuavain Veijo Ollin Kutsumuksen palapeli; "lähde siitä mitä on"  http://avaimia.net/category/raamattuavain/
Toki voit kuunnella muutkin palan osaset, hyviä kaikki; toteuttaja ev.lut. Kansanlähetys.

-Turun tapahtuman teema on "Elian Jumala vastaa tulella" eli ko. jakeet sopivat tähän.



TIISTAI 3.2.2015
Eilisen pitkän lenkin jälkeen tulossa välipäivää baanalta, joten työpäivän jälkeen suunnistan lököilemään Zimmarin porealtaille ja lempeään höyrysaunan lämpöön. Sitten olisi tarjolla Oulun keskustan seurakuntatalolla Unkari-ilta, jossa aiheena ymmärtääkseni pustanmaan yhteiskunnallinenkin tilanne.
Budapestissä useamman kerran käyneenä asia kiinnostaisi, juutalaisväestön merkittävä määrä sukulaiskansan keskuudessa on ollut usean vuoden puheenaiheena maassa vaikuttavan kansallismielisen Jobbik-puolueen kannanottojen "ansiosta". Puolueella on ollut "hampaankolossa" myös toinen vähemmistöryhmä eli romaniväestö.

Terror Haza - Terrorin talo Budapestin keskustassa
Nuoliristi-puolue ja neuvostotähti; kaaoksen aiheuttajat

Unkarissa vaikutti heti toisen maailmansodan lopun kynnyksellä merkittävä ryhmä, nuoliristi, jolla oli tunnuksen mukaisesti ideana maan laajeneminen jokaiseen ilmansuuntaan. Tällaistä ajatusta edustaa myös Jobbik nyky-Unkarissa. Nuoliristin valtaannousu tapahtui natsien vaikutuksesta, ja juutalaiset tietysti joutuivat silmätikuksi. Maasta kuljetettiin kevät-kesä 1944 aikana (2,5 kk) n. 0,5 miljoonaa juutalaista Auschwitzin keskitysleirille. Siis silloiset unkarilaiset olivat vaikuttamassa tässä asiassa. Nuoliristi tuhoutui neuvostovallan tullessa Unkariin sodan loputtua, mutta juutalaisviha jatkui edelleen sodankin jälkeen.
Budapestin Andrassy-utcalla on museo nimeltään Terror Haza, joka on ollut nuoliristin keskus ja samalla salaisen poliisin päämaja sorron vuosina. Siellä kannattaa vierailla Budapestin käynnillä.

Radio soitti Pekka Laukkarista juuri ja biisi jossa sanotaan: "Jos vain unelmaa saat mukanas kantaa, niin se unelma sua mukana kantaa", jotain jäi korvien väliin soimaan tuosta ajatuksesta. Mikä unelma sinulla on? Pidä siitä kiinni ja tavoittele sitä, se kantaa sinua eteenpäin!
Tässä Pekan laulu "Laulu sankareista"  https://www.youtube.com/watch?v=_FW5e9aSRkM:

Tällä blogi-sivustolla aiemmin jo vinkkasin Radiodein ohjelmasta nimeltään "Sykettä Israelista".
Viritäpä huomenna keskiviikko-aamuna 4.2. kanava auki klo 07.40, jolloin aiheena Israelin maratonit!
Tel Aviv, Tiberias-Genesaret ja Jerusalem.
-kirjauduttava sisään omilla tunnuksilla

Vinkki: Lue Raamattu Ilm. 7:4-10   4. Ja minä kuulin sinetillä merkittyjen luvun, sata neljäkymmentä neljä tuhatta merkittyä kaikista Israelin lasten sukukunnista: 5. Juudan sukukunnasta kaksitoista tuhatta merkittyä, Ruubenin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Gaadin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, 6. Asserin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Naftalin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Manassen sukukunnasta kaksitoista tuhatta, 7. Simeonin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Leevin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Isaskarin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, 8. Sebulonin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Joosefin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Benjaminin sukukunnasta kaksitoista tuhatta merkittyä. 9. Tämän jälkeen minä näin, ja katso, oli suuri joukko, jota ei kukaan voinut lukea, kaikista kansanheimoista ja sukukunnista ja kansoista ja kielistä, ja ne seisoivat valtaistuimen edessä ja Karitsan edessä puettuina pitkiin valkeihin vaatteisiin, ja heillä oli palmut käsissään, 10. ja he huusivat suurella äänellä sanoen: "Pelastus tulee meidän Jumalaltamme, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsalta".
-näissä jakeissa mainitaan ensin 12 Israelin sukukuntaa ja sen perään kaikki kansat ja kielet.
Siis miksi otetaan esille ensin Israel ja sitten muut? Vastaus;  Jumalan valitun kansan asema on erityinen Kaikkivaltiaalle! Mutta tämä Jumalan valinta ei pois sulje muita kansoja, vaan täydentävät toisiaan.



KESKIVIIKKO 4.2.2015
Lepopäivä baanalta teki tiistaina terää, mutta oli etenkin mielenkiintoinen uinti-reissu kokemus Kempeleen Zimmarissa. Heti kun pääsin pukukopille niin siinä "innokas simmaaja" kertoo toiselle kuinka sähköyhtiöt rassaavat kuluttajien kukkaroita. Satoi tai ei niin sähkön hinta on korkealla. Minä siinä myöntelin ja koitin olla ikäänkuin kommenteissa myötäkarvaan - hokasin heti että on kaveri aika jyrkkä kannoissaan. Mutta kuinkas ollakaan kun päästiin siuhkun puolelle ja saunanlauteille niin sukellettiin asiaan: Suomen kansan rappiotila sukupuolineutraali-asian takia. Siinä tuntematon ystävä toi esille asioita halki-poikki-pinoon teemalla; osansa sai EU, Suomen liittyminen EU:hun aikanaan, hallituksien tekemiset, ministerivalinnat ja vaihdokset, ev. lut. kirkon tila - etenkin arkkipiispa (tämä itseänikin surettaa), lasten hyväksikäytöt, jne...
Kaveri puhui tosissaan lopun ajoista ja siitä kuinka syntinen maamme tila on. Löylyn heittojensa yhteydessä tunnelma nousi saunassa - ilmapiirissä oli selvästi nostetta, muitakin kun lauteilla oli. Toki itse kukin voimme nähdä hengellisen tilanteen maassamme. Menin sitten uimaan ja sanoin kaverille että jatketaanpa kohta - halusin hieman viilentävää "kuuman keskustelun" lomaan, teki mieli tauon jälkeen nimittäin kysyä ja kuulla hänen suhdettaan Israeliin, sekin kun ajassamme on tunteita nostattava kysymys!
Reippaan ja virkistävän uinnin ja vesihierontapisteiden käytön jälkeen suunnistin kaveria etsimään, harmi olipa jo lähtenyt. Mutta sainpa kosketuspintaa asioihin, jotka näyttävät olevan kansan syvissä riveissä "hampaankolossa" ja mielenpäällä. Sattuu ja tapahtuu, mielenkiintoinen Zimmari-kokemus!

Mutta hengelliselle puolelle...
Yksi suomalaisen lähetyshistorian "tienraavajia" oli Kaarlo Syväntö. Hänestä kirjoitettu kirja Teinraivaaja (Unto Kunnas) kuvaa hyvin myös tilannetta miten Israelinmaalla evankeliumin työ sai ensiaskeliaan, suomalaisen henkilön vaikutuksesta. Jumala kutsui hänet ihmeellisellä tavalla enkeli-ilmestyksessä pienestä Suomesta Lähi-Idän keskiöön - saapuen Israeliin v. 1947, viemään rakasta ilosanomaa juutalaisille ja myös Israelista koko maailman kansoille pitäen sisällään Raamatun levitystyön. Kaarlon ja hänen sukunsa vaikutus Israelin ja juutalaisen kansan evankelioimisessa on aivan valtava, jota emme voi oikein ymmärtääkään. Mutta Jumala tietää ja kun asiaa tehdään rakkaudesta Israelin Pyhään niin se on silloin todella sydämen asia, hintaa katsomatta. Kaarlo ja Maire Syvännön lapset, Olavi, Kalervo, Mirja ja Rauha-Lilja, ovat edelleen työyhteydessä Herran kanssa ja on hyvä kun rukoilemme heidän puolestaan.

Tästä pääset kuuntelemaan ja katselemaan ohjelmaa Kaarlo Syvännöstä, joka on Leo Meller ja ystävät-ohjelmasarjasta. Olavi Syväntöä haastattelee Pekka Haapasaari:

Mirja (Syväntö) ja hänen miehensä Halvor Ronning ylläpitävät Israelissa Jerusalemin lähellä Jad Hashmona-nimisessä kibbutzissa Raamattukoti-nimistä työmuotoa, joka toimii Suomesta tuodussa hirsitalossa. Tällä hirsitalolla Juudean vuoristossa on oma erityinen syntyhistoria, jota en tässä avaa. Mutta itse Raamattukodin toiminnalla on merkittävä vaikutus eri kansojen käännösprojektissa Raamattuun liittyen. Raamattukodille valitut ihmiset eri puolilta maailmaa tulevat Israeliin opiskelemaan maan monimuotoisuutta ja etenkin sitä miltä Pyhän Kirjan maan itse asiassa näyttää. Tältä pohjalta he pystyvät kääntämään Raamatun omalle kielelleen(heimokielelleen) ainutlaatuisen tarkasti, kun itse näkevät ja kokevat maan paikan päällä.

Tästä tutustut Raamattukodin toimintaan: http://fin.bibletranslators.org/

Raamattukoti Jad Hashmonassa
                          Armon varassa; Mia Valkeakarin kirja Syvännöistä.
Jumalan huolenpito heidän elämässään on esimerkki siitä kun ihminen on uskollinen Hänen kutsulleen!

Suomesta Syväntöjen hengellistä työtä on uskollisesti tukenut Lempäälän Helluntaiseurakunta ja siellä toimiva organisaatio nimeltään Israel-kassa: http://www.lempaalanhelluntaisrk.fi/israel-kassa/

Baanakin on tänään keskiviikkona kutsumassa. Katsotaan mistä itseni löydän?
Tähänpä kuva ke-aamuvalmisteluista kotoa kun kuuntelin Israelin maraton asiaa radiodeistä: työtamineet, baanavarusteet hiihtopuolelle, seurakunnan vahtimestari-vastuu, bloggari-yhteydet, ja vaihtokamppeet kassissa. Monta asiaa pitää miettiä kun päivään varustautuu!
"Joka aamu on armo uus"

Ja kun on varustauduttu, niin syy hyvin selkeä ja yksinkertainen...kertokaa!
Pekka Simojoki ja EtCetera, "kertokaa"; https://www.youtube.com/watch?v=1A38e5juKfk

Näinpä päivän baanasuoritus on tehty; hiihtoladulla 14 km ja kuvan mukaiset mäet ja kukkulat voitettu kanta. Vuoretkin on tarkoitettu ylitettäviksi. Oli kerrassaan komia keli, ei tuulta eikä tuiverrusta - ei lumisateesta tietoakaan.
En muuten mennyt hissillä!
Köykkyrin lasketturinne - odottaa hiihtolomalaisia!

Nyt on hyvä lähteä päivän viimeiseen tehtävään; vahtimestarivastuu odottaa!

-Syväntöjen perheen työ toteutuu tässä jakeessa konkreettisesti



TORSTAI 5.2.2015
Hyvää Runebergin päivää lukijoille, taitaa monessa kodin ja työpaikan kahvipöydässä olla tänään tarjolla Johan Ludvigin kunniaksi makeita, ruskeita hillosilmäisiä torttuja. Hyviä kaffihetkiä.

Mutta jatkan nyt hieman aiheesta, jota sivusin eilen eli Jad Hashmona.
Kyseinen moshav perustettiin 7 suomalaisen toimesta v. 1971. Jad Hashmona tarkoittaa suomeksi 8 muistolle eli toisen maailmansodan aikana Suomesta luovutettiin v.1942 sen verran juutalaisia natsi-Saksalle.
Alueella vaikuttaa messiaanisten juutalaisten seurakunta ja parhaillaan sinne rakennetaan lisää asuintaloja yhteisön kasvun takia. Samalla moshav tarjoaa majoitustoimintaa turisteille.
Alue toimii kevät-kesän kynnyksellä messiaanisten juutalaisten shavuot-juhlan (Pyhän hengen vuodatus - helluntai) keskuksena, paikan päälle kokoontuu satoja Jeesukseen uskovia juutalaisia ja tapahtuma onkin hyvä maan eri puolilla vaikuttavien ystävien kohtaamiselle.

Sain yhteyden erääseen toiseen Jerusalem maraton lähtijään Suomesta. Hän olikin varannut majapaikan juuri täältä Jad Hashmonasta, joka sijaitsee n. 15 km:n päässä Jerusalemista. Vierestä menee vilkaasti liikkennöity Tel Aviv - Jerusalem moottoritie. Ko. tie lähtee siis rannikolta ja sanotaankin että rannikolta lähdettäessä noustaan ylös Jerusalemiin. Kaupunki sijaitsee 750 metriä merenpinnan yläpuolella.

Vantaan kotikirkon kautta saa varata linkissä olevaa kibbutz-näyttelyä Suomessa, mielenkiintoinen aihe, vaikka kaupungin kirjaston tiloihin kertomaan historiaa tästä yhteisöasumisen muodosta.

Tähän pari kuvaa messiaanisten seurakuntien tilaisuuksista, jotka sisältävät hyvin paljon musiikkia.
Ylistys hetki Beit Immanuelissa.
Seurakunnan kokoontuminen Tel Avivissa.
Tässä esimerkki musiikista: https://www.youtube.com/watch?v=O269cn5aS0A

Messiaanisten seurakuntien tilanne Israelissa on vielä aika vaikea. Heidän toimitilansa useimmin ovat vuokrattuja ja varsinkin äärijuutalaisryhmät pyrkivät painostamaan vuokratilojen omistajia irtisanomaan messiaanisilta sopimukset. Koko juutalaisväestöstä messiaanisia on Israelissa vain 1-2%.
Maailmanlaajuisesti heitä on toki enemmän. Jeesuksen messiaanisuus ja jumaluus kun on juutalaisuudessa todella vaikea ymmärtää, samoin asia jota eivät voi tunnustaa; Jumalan Poika. Tässä juutalaisuuden yksi keskeisin jae Raamatusta; 5. Moos 6:4  Kuule, Israel! Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi.
Juutalaisuudessa Jumalan kolminaisuus on outo käsite, meille Jeesukseen uskoville -myös messiaanisille juutalaisille sekä Israelissa olevalle uskovalle arabiväestölle- se on aivan olennainen.

Messiaaniset toki ovat hyvien kansalaisten maineessa, he työllistyvät, käyvät armeijan, maksavat veroja, ja muutenkin edustavat yhteiskunnassa mallikelpoisia kansalaisia. Tässä mielessä aika tekee heille hyvää, heitä seurataan, aletaan yhä enemmän tuntemaan ja ääriortodoksi tahot puolestaan ovat jäämässä taka-alalle. Heidän - siis ääriortodoksi - armeijasta kieltäytymisestä ja palkkatyön laistamisesta on viime vuosina Israelissa keskusteltu paljon.
Ortodoksijuutalaiset mustissaan!
Yllä oleva kuva juutalaisjoukosta on otettu tilanteessa, jolloin oli löytynyt vanha juutalainen hautapaikka.
He peräänkuuluttivat paikan säilyttämistä, sillä hautapaikat ovat heille äärimmäisen pyhiä paikkoja.
-Raamatun paikka jatkuu sitten Isä meidän rukouksella, ja tuo tekstissä myöhemmin esille sen missä ihmissydämen tärkein paikka on hyvä olla; Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.
-tämä sama asenne on tarkoitettu niin juutalaisille kuin pakanoille (siis suomalaisillekin).

Torstai päivän baanalla hyvällä mielellä, 10 km reipasvauhtista menoa, toki piti rimpuilla "ruikutelineellä".
Tuleva viikonloppu meneekin sitten Turun maisemissa IYC 2015 tapahtumassa, josta tämän viikon maanantaina kerroin. Suunnistamme seurakuntani nuorisopastorin kanssa tapahtumaan.
Toisin sanoen liikuntajutut nyt saavat väistyä muutaman päivän ajaksi.
Runebergin päivää liputettiin vielä iltamyöhäällä!

Kuuntelin tämän illan lenkin aikana raamattutunnin, joka tulee huomisen päivän aikana blogiin. Koeta odottaa...on todella hyvä ja voin "allekirjoittaa" koko opetuksen. Kyseessä Roomalaiskirjeen 9-11 luvut, keskeisiä juutalais-pakana asiassa kun tarkastalemme Jumalan suunnitelmaa koko maailmaa ajatellen ja etenkin lähetystyön sydämen sykkeitä Kaikkivaltiaamme perspektiivistä.
Siispä huomiseen, pysy kanavalla...

Tässä sitten raamattutunti, Suomen Raamattuopisto; Avoin raamattukoulu opetuksia "Maa joka tulvii maitoa ja hunajaa. Luennoitsija Olavi Peltola.




PERJANTAI 6.2.2015
Kirjoitin 30.1. Kibbutzista nimeltään Neve Shalom. Siellä toimii myös suomalaisten ylläpitämä Majatalo keidas tai nykynimeltään Lähde. Tämän majatalon suojissa saimme viettää muutaman yön v. 2008 pienellä porukalla ja sieltä on jäänyt mukavat muistot. Mm. Anu Juvasen muistan.
Nyt tästä majatalosta löytyy ohjelma radiodein arkistosta joten kuunnelkaa.
Tässä Keitaan kotisivut: http://keidas.com/

Israelista löytyy majoituspaikkaa monenlaiseen makuun: hienostohotelleista hostelleihin ja yksityisiltä henkilöiltä vuokrattaviin asuntoihin. Yhtä majoitusmuotoa ei kuitenkaan mistään muualta maailmasta löydy ja se on Majatalo Lähde, joka tunnettiin aikaisemmin Majatalo Keitaana. Majatalo on suomalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden ylläpitämä, voittoa tavoittelematon majoituspaikka Neve Shalomin kylässä lähellä Jerusalemia. Toimittaja Ida-Liina Huurtela tapasi yhden vapaaehtoistyöntekijöistä, jo yhdeksättä vuotta Majatalossa työskentelevän Anu Juvasen. Mikä vetää Anua vapaaehtoistyöhön Israeliin yhä uudelleen ja uudelleen?


Laitan tähän video-materiaalia henkilöstä, joka on yksi pääpuhuja viikonloppuna Turussa.
Fidan Israel Youth Conference 2015 tapahtumapaikka on Turun helluntaiseurakunta Puistokatu 6b, joten tervetuloa mukaan. Oulusta siis autollani sinne.
Henkilö nimeltään Eric Benson tulee Haifasta, hän kertoo videoilla seurakunnan synnystä (David ja Karen Davis), näet kuvia Genesartin maisemista ja kuulet lyhyitä opetuksia. Narkomaani ja alkoholistiongelmaisten auttamiskeskus on valtava todistus Jeesuksen muuttavasta voimasta. Tässä asiaa Eric Bensonista:
https://www.youtube.com/watch?v=curXTqEWMB8&index=1&list=PL60AFE7930EC757D9



MAANANTAI 9.2.2015
Joopa joo...eipä ole ehtinyt täällä käymään kun Turun keikka otti tosi koville. Autolla edestakaisin 9 tuntia/suunta pysähdyksineen on voitettu kanta. Oisko peräti ollut maratonille kestävyyden harjoittelua pakaralihaksille? Kilometrejä 1500-1600 km, mutta "ei baanahyväksyttyjä".
Muuta lihaspuolen treeniä ei tälle viikonlopulle mahtunut, sen verran tiivis on ollut pe-su ohjelman anti.
Mutta nyt siis ollaan taas kotona ja aika vähän kirjoitella kuulumisia!

Turun tapahtuman teema "Elian Jumala vastaa tulella" näkyi erityisellä tavalla mm. erilaisissa sisustus, kukka-asetelma ja kahvi- sekä ruokapöytä kattauksissa. Yleisväri tulen oranssi! Puhumattakaan tapahtuman hengellisestä annista; vierailijoiden puheiden ja musiikki vastaavien taholta. Hyvä Fida ja Turku!


Eteisaulan sisääntoivotus!
Kattausta kerrakseen!
Puhujakorokkeen ja alttarin värimaailma koristuksineen!

Oli todella hieno kokemus - taas - Fidan Israel Youth Conference, joissa olen aiemminkin saanut vierailla.
Nyt Turun tapahtuma ohi ja jäämme odottelemaan vuoden päästä helmikuussa kotiseurakunnassa samaista tapahtumaa. Nuorisopastorimme Juan kävi la-illan nuorten tilaisuudessa toivottamassa illan osallistujat Ouluun ja kutsui paikallaolijat oikein oululaisittain kahaveelle! Hienoa Juan!
Juan ja tervetuloa Ouluun!

Tässä alla tuorein Israel-Uutiset kirje, jonka voit tilata itsellesi myös www.davar.fi sivujen kautta!

Kohta tulee myös (päivemmällä) puhujien osalta juttua, edellä olevat naputtelin maanantain puolella keskiyön sydäntunteina kun ei malttanut heti laittaa pötkölleen...

Aamu on valjennut eli jatketaan...
Fidan Israel- ja juutalaistyön koordinaattori Mari Palomäki avasi la-päivän tapahtuman avaussanoilla jotka veivät kuulijat suoraan tilanteeseen, jossa Elia astuu oikealla ajalla esiin sanoen "Herra, Aabrahamin, Iisakin ja Israelin Jumala"
-tänäänkin juutalaiselle kansalle vastataan kun vain kääntyvät Herran puoleen!

Marin avaussanojen jälkeen ihana laulu johdatti kohti raamattutunteja.
Ruach Adonai Alai - Herran henki on minun päälläni.
(oheinen youtube-video Jerusalemista)

Pääpuhujat Dima Tretyakov ja Eric Benson vastasivat vuorotellen la-päivän raamattutunneista.
Dima oikealla - ja Harri tulkkaa!
Diman puheessa korostui etenkin se, ettei Jumalan läsnäolo aina esiinny rajuna näkyväisellä tavalla (myrsky, maanjäristys, tuli) vaan tässä tapauksessa tuulessa:
Pyhä Henki - Jumalan yksi persoona - liikkuu ylättävälläkin tavalla. Oletko sinäkin tähän törmännyt?
Minä olen - hiljainen tuulen hyminä!

Elia kiivaili ja katsoi ihmeisiin, mutta todellinen Jumalan ihme tapahtuu sydämen tasolla ikäänkuin hiljaisessa tuulen hyminässä. Aivan samoin Jeesuksen ollessa Öljymäellä hän vetäytyi rukoilemaan:

Kevyt innostus asiassa ei kanna hedelmää, vaan tarvitaan todellinen sydämen tasolla sisäinen muutos,
Rakkaudellinen tuulen hyminä kuluttaa kaikki esteemme - kivet pois - josta myös Korkea veisu kertoo:

Ei edes Jeesuksen kuolema voinut estää Jumalan rakkauden ilmestymistä, vetosi Dima edelliseen Korkea Veisun jakeisiin vedoten. Raamattutunnin teeman "rakkauden ja anteeksiannon kuluttava tuli" ihanassa ilmapiirissä osallistujat saivat siirtyä rukouksen kautta pienellä tauolle.

Tauon jälkeen pääsi ääneen Eric Benson, ja hänen osuudestaan huomenna!

Nyt sitten bloggaaja lähtee "oikealle baanalle", asicsit jalkaan ja menoksi ettei "toinen totuus" unohtuisi, nimittäin maraton lähestyy!


Niin, pitäähän tähän väliin laittaa myös, että oma kotiväki oli mielessä ja saivat Turun tuliaisina jotain silmäniloa ja suussa sulavaa.
Näitä kukkakimppuja sai ostaa nuorisokonffan jälkeen mukaansa, oiva tilaisuus kerrankin ostaa rakkaalle kukkia, sitä kun ei niin vain monesti ole tapahtunutkaan!

Kaunista ja makeaa!


Päivitin to 5.2. kohdalle sieltä puuttuneen radio-raamattutunnin. Se nyt myös tässä:
-todella hyvä; "maa joka tulvii maitoa ja hunajaa", malta kuunnella - kesto n. 25 min.


Baanalla nyt sitten maanantai päivässä käyty ja olipa lennokas askel ja kepeä asics-lenkkareiden meno. Varmaan väli-viikonloppu teki tehtävänsä ja antoi innostuneen kokemuksen. Noin 1 tunti 20 min. ja 16 km tällä kertaa hyväkuntoisilla pyöräteillä. Mieleni intoa täynnä!

-Jerusalemin merkitys koko maailman kannalta sekä sen asukkaiden suhde Jumalaan!



TIISTAI 10.2.2015
Jatketaanpa siitä mihin eilen jäin eli juoksuun liittyvää.
Nimittäin kävin eilisen lennokkaan lenkin pitkästä aikaa vanhemmilla asicseilla - vihreät sellaiset.
Alkuvuoden olen pääsääntöisesti juossut uusilla (oranssit ostin tammikuun alussa) kengillä ja olenkin päässyt niidenkin kanssa hyvin "sinuiksi", ovat mukautuneet sopivasti jo jalkaan.
On siis tulossa valinnan paikka, kummat maratonille?
Valinnan paikka!
Tuolla Turussa tosiaan värimaailma oli oranssi (Elian tuli), puolestaan vihreä puhuu keväästä, joka Israeliinkin tulossa, kuukauden kuluttua kun siellä sitten olen. Hmm...meneekö hiusten valkomiseksi?
Tätä kenkä-asiaa pitänee pähkäillä tulevilla lenkeillä. Toki startti-hetkeen liittyy muutakin valmistautumista, mutta siitäkin sitten lähempänä h-hetkeä.

Sitten Ericin la-raamattutunnin satoa.
Hän aloitti painottamalla Israelin tarkoitusta muille kansoille. Jumalan kunnia on lähtenyt liikkeelle Israelista ja evankeliumin eli lähetystyön sanoman vieminen eteenpäin on nimenomaan Hänen kunniansa levittämistä ja nimensä kirkastamista. Herra on Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala.

Eric Benson innostaa kuulijoita!

Elia oli myös palauttamassa Jumalan kunniaa, Israelin ennalleenpalautuminen Jumalan silmissä tarkoitti myös Jumalan kunnian merkityksen palauttamista kansalle.
Ja tässä olennainen asia oli parannus/kääntyminen pahoilta teiltä, joilla Israelin kansa Elian päivinä totisesti oli. Palvottiin kaikkea muuta kuin elävää Jumalaa.
Eric toi hyvin esille kuinka Haifassa olevan palvelutyön vaikutuksesta alkoholisti- ja narkomaani ongelmaiset selviävät takaisin KUOLEMASTA ELÄMÄÄN, ja keskeinen asia on kääntyminen, antaudutaan Jumalalle mahdollisuuksille. Jos Jumala voi kääntää tällaisten ihmisten asiat hänen kunniakseen niin varmasti myös kenen muun kanssa tahansa; hyvin koulutettu insinööri tai menestyvä liikemies.
Samalla tavalla on myös nyky-Israelin kohdalla, vain Jumala voi kääntää juutalaisten tien joka on tällä hetkellä turmioon vievä.

Eric valotti, että Israel ei ole luonnollinen vaan yliluonnollinen. Hän on omin silmin nähnyt muuttoaallon (alijat, varsinkin venäjän juutalaiset 1990-luvulla) ja sen kuinka juutalaiset ja arabit löytävät toisensa niinkuin efesolaiskirje kertoo yhdestä uudesta ihmisestä (Ef. 2:14-22). Israelin yliluonnollisuuden voi ymmärtää vain hengessä.
Hän painotti asiaa, joka meidän jokaisen Jeesukseen uskovan on syytä huomioida; emme saa olla hiljaa Israelin merkityksestä - emmehän tue korvausteologiaa - meidän on syytä olla kuin huutavan ääni erämaassa niinkuin Johannes Kastaja. Israelin hengellinen merkitys maailmalle on kaikille kansoille siunaava asia! Luukas 4 kertoo: "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi".
Samalla Eric korosti kuinka meidän on syytä olla lähellä kärsiviä, erämaassa taivaltavia; näitä varmasti ovat erilaisissa elämän ongelmissa olevat! Näytetään Jumalan rakkautta ja lähestytään ihmisiä sen kautta.

Eric otti esille Charles Spurgeonin v. 1890 pidetyn saarnan Metropolitan Tabernacle-seurakunnassa Newingtonissa, jossa Spurgeon "profetoi" esille Hesekiel 37 luvun merkityksen. Tulee päivä jolloin kuolleet luut (=Israel) heräävät eloon ja nyt on todellakin menossa ne päivät, kertoi Eric. Juutalaiset ovat heräämässä eloon; elämä kuolleista on juuri nyt tapahtumassa!
Elämme siis aikakautta jolloin profetiat ovat toteutumassa, sinä - minä voimme olla mukana tässä siunaavassa profetiassa, osallistumassa ja vaikuttamassa sen toteumiseen - eikö ole MAHTAVA ASIA! Yhteys Kaikkivaltiaan suunnitelmissa, tietoisuus siitä, että elävä yhteys toimii!

Jumala etsii myös näinä aikoina henkilöitä, joilla on erityinen profetaalinen henki yllä, ja Eric itse haluaa olla sellainen henkilö jota Jumala voisi käyttää maailmanlaajuisestikin. Hyvä rukoilla tämän Ericin työnäyn puolesta!

Lopuksi hän painotti, ettei kuitenkaan ole kyse Israelin kunniasta vaan kaikessa on kyse hänen pyhästä nimestään, Herramme on niin pyhä että hän saa kaiken kunnian!

Alttarin kukkaloistoa tähän väliin!


Tiistai iltapäivän hiihtobaanalla käyty ja 10 km pätkä takana. Kovin oli tuuli ja myrsky heitellyt roskia ladulla ja sen varteen. Varoa piti, ettei löytänyt itseään nokallaan baanalta.

Roskaa ladulla - niinkuin näkyy!
Ilta meneekin sitten seurakunnan lähetystyön pienryhmän tapaamisen merkeissä, kotonamme kokoontuu aktiivijoukko aiheen ympärille ja eiköhän Israel asiakin ole esillä.
Rukousta myös seurakuntamme lähettien puolesta.

-mahtava Jumalan lupaus Israelin kansalle!



KESKIVIIKKO 11.2.2015
Tuulen tuiverrusta sekä plussakeliä Oulun seudulla, lepopäivää pukkaa liikunnan puolella.

Mutta jatketaanpa hieman vielä Turun tapahtumasta.  

Kuningas Daavidin halu saada enemmän yhteydestään Jumalaan paistaa kyseisestä jakeesta voimakkaasti esiin. Elinikäinen läheisyys Herraan antaa voimakkaan tyydytyksen elämälle, ja sitä samaa varmasti jokainen haluamme, kun olemme Hänet uskoontullessa kohdanneet.
Eric painotti kuuliaisuutta Jumalan sanalle ja silloin edellä oleva pyyntö myös toteutuu.
Jakeessa on viisas totuus, varas voi tulla, viedä "sydämesi", siis ei turhaan Raamattu painota oman sydämesi tilaa. On hyvä pyytää Jumalaa johdattamaan tällä alueella.

Meidät pakanat on kutsuttu siunaamaan juutalaisia, ja samalla saamaan juutalaiset kateellisiksi siitä mitä omistamme. Tälle asenteelle onkin jo saatu havaita kiinnostusta, koska juutalaisessa maailmassa on huomattu evankeelisten kristittyjen asenne Israelia kohtaan. Itse sain olla syksyn 2013 ICEJ:n Lehtimajanjuhlien eräässä iltatilaisuudessa Jerusalemissa, jossa Ron Lauder - World Jewish Gongressin johtaja - puhui vakuuttavasti siitä miten he kokevat näiden kristittyjen ryhmien tukemisen.
Israelissa on veden tarve, siellä on jokien puute - hengellisesti - ja tähän ongelmaan tiedämme vastauksen. Rukouksella on suuri merkitys, toki myös Israelin vierellä seisomisella.

Turun seurakunta su-aamutilaisuudessa - risti ja Daavidin tähti

Risti ja Daavidin tähti - symbolien edustajat ovat lähenemässä toisiaan.
Aivan kuten apostoli Paavali roomalaiskirjeen alussa tuo esille näiden kahden edustajan (kristityt ja juutalaiset) yhteyden. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia, 2. jonka Jumala on edeltä luvannut profeettainsa kautta pyhissä kirjoituksissa, 3. hänen Pojastansa - joka lihan puolesta on syntynyt Daavidin siemenestä.

Paavali oli alunperin hyvin jyrkkä juutalaisuuden edustaja, mutta kohtasikin Damaskon tiellä tahon jota vainosi, siis Jeesuksen. Room 9:1-5  Mutta Saulus puuskui yhä uhkaa ja murhaa Herran opetuslapsia vastaan ja meni ylimmäisen papin luo 2. ja pyysi häneltä kirjeitä Damaskon synagoogille, että keitä hän vain löytäisi sen tien vaeltajia, miehiä tai naisia, ne hän saisi tuoda sidottuina Jerusalemiin. 3. Ja kun hän oli matkalla, tapahtui hänen lähestyessään Damaskoa, että yhtäkkiä valo taivaasta leimahti hänen ympärillänsä; 4. ja hän kaatui maahan ja kuuli äänen, joka sanoi hänelle: "Saul, Saul, miksi vainoat minua?" 5. Hän sanoi: "Kuka olet, herra?" Hän vastasi: "Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat.

Paavalin, äärimmäisen juutalaisuuden edustajan, radikaali elämän muutos Jeesuksen kohtaamisen jälkeen teki hänestä henkilön josta saamme lukea läpi uuden testamentin. Paavalin asenne veljiään (juutalaiset) kohtaan tulee hyvin sitten esille roomalaiskirjeen luvussa, Room. 9:1-3  Minä sanon totuuden Kristuksessa, en valhettele - sen todistaa minulle omatuntoni Pyhässä Hengessä - 2. että minulla on suuri murhe ja ainainen kipu sydämessäni. 3. Sillä minä soisin itse olevani kirottu pois Kristuksesta veljieni hyväksi, jotka ovat minun sukulaisiani lihan puolesta

Näin on hyvä jatkaa takaisin aiheeseen, jota saatiin todistaa syksyllä 2014 Jerusalemissa.
ICEJ:n kristilliset lehtimajanjuhlien israelilaiset vieraat antoivat aihetta tulevasta:
-Katso tästä Ron Lauderin puhe 2014 Lehtimajanjuhlilta uudella Pais-areenalla, kesto 14 min: 

-Toinen puhutteleva esimerkki; Reuven Rivlin puhe (Israelin presidentti), kesto 11 min.

Juutalainen maailma on heräämässä siihen, josta Raamattu puhuu:

-kiivaus tässä merkitsee kateutta siihen mitä Jeesukseen uskovilla on.



TORSTAI 12.2.2105
Tänään ohjelmassa juoksubaanaa pitkän lenkin merkeissä. Oulussa on ollut nyt useamman päivän plussakelit ja arveluttaa taas kuinka juoksun kannalta pyörätiet ovat auki. Mutta katsomaan lähden.
Tavoitteena 2,5 tuntia ja 25-26 km. Jos ei onnnistu niin viikonloppuna sitten.

To-aamun aloitus - autolla pitäis päästä liikenteeseen!
Onnistuukohan 2,5 tunnin lenkki tämmösellä alustalla?


Seuraavaksi ajattelin tuoda esiin asioita miten mediassa käsitellään Israelia ja sen kansainvälistä asemaa. Toki hengellisen toiminnan kannalta mediaa pitää tarkastella hieman varovasti "suurennuslasin" läpi, mutta tällä osa-alueella on myös tietty rooli kun mietimme Lähi-idän tilanteita ja Israelin kansainvälistäkin asemaa. Tuossa edellä eilen jo juutalaisjohtajien puheissa tiettyjä asioita tuotiinkin esille.

ICEJ:n Suomen osastossa vaikuttaa henkilö nimeltään Varpu Haavisto, joka on hyvin tuonut argumentteja asiaan. Hänen väitteet ja vastaukset kertovat asiasta ytimekkäästi.


VASTAUKSIA ISRAELIA KOSKEVIIN VÄITTÄMIIN



Täältä löytyvien otsikoiden alta löydät vastauksia yleisimpiin Israelia koskeviin väittämiin.

VÄITE 1:"Arabien toiveet jätettiin huomiotta, kun Länsimaat jakoivat Lähi-idän ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Länsimaat olivat puolueellisia juutalaisia kohtaan, ja tästä syystä arabien katkeruus on oikeutettua."
VASTAUS: Arabien toiveet otettiin hyvin huomioon 1. maailmansodan jälkeisissä jaoissa. Lue lisää...

VÄITE 2: "Kirkon ulkomaanavun EAPPI-ihmisoikeustarkkailijat kertovat silminnäkijätodistuksia siitä, että israelilaiset sortavat julmasti palestiinalaisia. Nämä ihmiset ovat nähneet omin silmin, mitä siellä tapahtuu, eivät kai he kaikki voi olla väärässä?"
VASTAUS: EAPPI-tarkkailijat eivät yleensä ole silminnähneet tarinoita, joita he kertovat, vaan kuulleet ne palestiinalaisilta isänniltään. Tämän ansiosta heistä tulee helposti toisen osapuolen propagandan levittäjiä. Lue lisää...

VÄITE 3: "Israel saartaa Gazaa epäinhimillisesti. Gaza on suuri avovankila."
VASTAUS: Israelin saarto koskettaa vain aseita ja materiaaleja, jotka voivat päätyä terroritarkoituksiin. Lue lisää...

VÄITE 4: "Israelin laiton miehitys Gazassa on syynä Hamasin sotaan Israelia vastaan."
VASTAUS: Israel ei miehitä Gazaa vaan luovutti sen vuonna 2005 kokonaan palestiinalaisille. Hamasin tavoite on Israelin tuhoaminen ja islamin lipun kohottaminen koko alueen ylle. Lue lisää...


VÄITE 5: "Israelin armeijan tiedusteluyksikön reserviläisetkin ovat sitä mieltä, että Israel sortaa palestiinalaisia – tämän he toivat esiin perjantaina 12.9.2014 eurooppalaisille tiedotusvälineille lähettämässään kirjeessä. Eikö tämä todista asian olevan niin?"
VASTAUS: Kirje sisältää enemmän poliittisia kannanottoja ja epämääräisiä syytöksiä kuin konkreettisia epäkohtia. Eliittiyksikön jäsenet laativat heti kirjeen julkaisun jälkeen vastineen, joka keräsi nopeasti viisinkertaisen määrän allekirjoituksia. Lue lisää...


VÄITE 6: "Koko Lähi-idän kriisin perussyy on se, että juutalaiset tulivat yhtäkkiä 2000 vuoden jälkeen vaatimaan palestiinalaisten alueita vanhojen uskonnollisten tekstien perusteella. Kyllä me suomalaisetkin tappelisimme, jos tänne ilmestyisi joku muinainen kansa vaatimaan maamme jakamista."
VASTAUS: Juutalaisasutus ei katkennut missään vaiheessa alueella. Lue lisää...

VÄITE 7: "Palestiinalaiset ovat muinaisten kanaanilaisten kansojen tai filistealaisten jälkeläisiä, ja heillä on muista Lähi-idän arabikansoista erillinen kansallinen identiteetti. He ovat kansa ilman maata."
VASTAUS: Nykyiset palestiinalaiset ovat Palestiinan mandaatin alueella asuneita arabeja tai heidän jälkeläisiään, jotka eivät etnisesti, kielellisesti, uskonnoltaan tai kulttuuriltaan eroa ympärillä asuvista arabeista. Arabisuvut ovat levinneet pitkin Lähi-itää, ja monilla palestiinalaisilla on jordanialaisia, syyrialaisia tai egyptiläisiä lähisukulaisia. Lue lisää...

VÄITE 8: ”Ruotsin uusi hallitus on ilmoittanut tunnustavansa Palestiinan valtion. Suomenkin pitäisi harkita samaa askelta, koska se on oikeudenmukaista ja edistää rauhaa Lähi-idässä.”
VASTAUS: Palestiinan valtion tunnustaminen on täysin vastoin Oslon rauhanprosessin periaatteita, joihin palestiinalaisetkin ovat sitoutuneet. Se perustuu myös karkealle virhearviolle siitä, mitä Lähi-idässä kokonaisuudessaan on tapahtumassa. Lue lisää...

VÄITE 9: ”Tärkeimmät kansainvälisen oikeuden auktoriteetit – Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea, Kansainvälinen tuomioistuin ja Kansainvälinen rikostuomioistuin – ovat tuominneet Israelin miehityksen palestiinalaisalueilla laittomana.” VASTAUS:  Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea (ICRC), Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) ja Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) eivät ole tuominneet Israelin miehitystä laittomaksi. Lue lisää...

VÄITE 10: "Vaikka Israel veti joukkonsa Gazasta 2005, kansainvälisen humanitaarisen oikeuden näkökulmasta Israel miehittää yhä Gazaakin, sillä Israel käytännössä hallitsee täysin Gazan rajoja sekä meri- ja ilmatilaa."
VASTAUS: Gazan pitäminen miehitettynä alueena huolimatta Israelin joukkojen vetäytymisestä vuonna 2005 on erittäin ongelmallista kansainvälisen lain uudelleentulkintaa. Lue lisää...

Väittämiä ja vastauksia saa hyödyntää vapaasti sekä jakaa niitä eteenpäin ystäville ja lehdistölle.

Tässä myös mielenkiintoinen foorumi; take a pen
http://www.takeapen.org/Takeapen/indexlang.asp?DBID=1&LNGID=16


Nyt on päivän baanalla käyty ja onnistuipa suunniteltu 25 km, mutta olipa kyllä erikoisraskas tapaus tällä kertaa. Meinas kone hyytyä. Keli oli todella haastava, tuulinen, satoipa välillä räntääkin. Ja baanat aika vaikeita, nyt olisi nastakengät olleet tarpeen!
Tässä kuvasatoa lenkin varrelta:
Tässä vaiheessa näytti hyvältä!
Mutta eipä tässä enää - liippakelillä kohti Oulunsaloa!
Tämmöstäkin - puulastuilla pyörätietä "hiekotettu"

Varaa valita miten 25 km mennään! 
Kempele valittu - tällä kertaa ei Hailuotoon!


Baanalla radio soitti pari musiikkijuttua, jotka jäivät soimaan mieleen:
-kun sä käyt yli virran, esittäjä oli Viktor Klimenko, mutta tässä toinen versio

-virran yli sinut vie tämän laulun päähenkilö:
Kaemo; hän on tie

Vinkki: Lue Raamattu Joh. 14:6  Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.
-totuuden löytämisen ainut mahdollisuus!



PERJANTAI 13.2.2015
Suomenkielellä on paljon kirjallista materiaalia, joissa kerrotaan hengellisestä näkökulmasta Israelista ja sen historiasta. Näistä kirjoista saa hyvän kuvan Raamatusta nousevasta siunaavasta asenteesta Israelia kohtaan, jossa meidän on syytä ollakin yhteisrintamassa. Valitsin muutamia lukemiani kirjoja, joita voisin suositella. Kirjossa on sekä historiaa että henkilökuvauksia, eikä myöskään unohdeta Israelin maailmanlaajuista asemaa hengellisesti. Voit varmaan hankkia kirjoja myös kirjastosta, jollet voi käyttää seurakuntien tai kristillisten kirjakaupan palveluja.

Kuva 1
Miksi juuri minä: Jakov Damkani
-messiaanisen juutalaisuuden merkittävä vaikuttaja
-kirja kertoo hänen tarinansa Jeesuksen luo ja kuinka hän saa kutsun nykytoimintaansa
-kirja toimii juutalaisessa maailmassa merkittävänä todistajana Jeesuksesta

Tuon heidät takaisin; Pekka Sartola, Ajanteos
-suomalainen aktiivi vaikuttaja Israel-asiassa, Lähi-idän tuntija
-kirjailija, jolta syntynyt lukuisia Lähi-idän tilanteesta kertovia kirjoja
-kirja kertoo Israelin kymmenen kadonneen heimon taustoista




Kuva 2
Kutsuttu lohduttamaan; Ulla Järvilehto, Päivä
-kansanedustaja ja suomalainen pitkänlinjan Israel-työn tekijä
-ICEJ:n Suomen osaston puheenjohtaja vuodesta 1984
-kirja kertoo Suomesta tehdystä Israelin lohduttamisesta ja vierellä seisomisesta

Euroopan juutalaisten kutsu; Harri Kröger - Paula Junttila, Aikamedia
-Euroopan juutalaisten historiaa ja nykypäivää kertova kirja
-kirjassa juutalaisten hengellisen tilanteen ajankohtaista asiaa
-hyvä työväline kun rukoilee lähetystyöhön lähtemisestä juutalaisten pariin



Kuva 3
Kuule Israel; Harri Kröger, Aikamedia
-Harri on toiminut Fidan juutalaistyön koordinaattorina
-kirja kertoo Israelin itsenäistymisestä, nivoo yhteen sukupolvet ja aikakaudet
-tuodaan esille tulevia tapahtumia ja valoisaa tulevaisuutta

Meidän kätemme ovat veren tahraamat; Michael L. Brown, Shalom
-amerikan juutalainen, kirja kertoo juutalaisen kansan ja kirkon välisestä suhteesta
-järkyttävä todellisuus siitä mitä historiassa on tapahtunut
-hätkähdyttää lukijaa miettimään miten voin olla vastustamassa juutalaisvihaa


Kuva 4
Jumalan hyökyaalto; Peter Tsukahira, Päivä
-kirjoittaja toimii Haifan Karmel-vuoren seurakunnan pastorina
-kirja valottaa asiaa kuinka evankeliumin sanoma lähti Jerusalemista ja on palaamassa takaisin
-Israelin merkitys maailmanlaajuisen lähetystyön loppuunsaattamisessa

 Tehtävä Jerusalemissa; Lydia ja Derek Prince, Päivä
-tanskalaissyntyisen Lydian tarina lähetystyön sydämessä Jerusalemissa
-juutalais- ja arabilasten avustustyö
-mukana Kaarlo Syvännön muistelmat aviopari Princestä




Kuva 5
Israel ja iankaikkinen rakkaus; Heikki Kangas ja Kaarlo Syväntö
-Kaarlo Syvännön raamattutunneista koostuva kirjanen
-Heikki Kangas asunut perheineen Israelissa 25 vuotta, Kalervo koko ikänsä
-aikamatka etenkin lopun ajan tuleviin vaiheisiin

Matka Holokaustiin; Susanna Kokkonen, Aikamedia
-kirjoittaja oululaistaustainen ja toimii tällä hetkellä Yad Vassem museon kristityt ystävät osaston johtajana
-holokaustin varjot piirtyy kirjan sivuilta selkeästi eteemme
-historiallisen tutkimuksen ja Raamatun selkeä yhteys




Kuva 6
Tuhkasta syntyi herätys; James W. Goll, Kuva ja Sana
-kirjan sanoma koskettaa kaikkia Jeesukseen uskovia
-juutalaisen kansan vaiheet avautuvat kuin laajakangas-elokuvassa
-kirjan sivuilla tarttuva profetaalinen henki, joka vie sinut mukanaan

Israelin uudet opetuslapset; Julia Fisher, Päivä
-uusien messiaanisten juutalaisten joukosta nousee pelottomia evankelistoja
-kirjan sanoma; Israel kansojen valoksi
-kirjan teksti perustuu haastatteluihin Israelissa



Kuva7
Hän saarnasi heidän synagogissaan; Pinchas Lapide, Shalom
-professori, joka syntyi 1922, juutalainen teologi ja uskontotieteilijä
-osoittaa kuinka Uusi testamentti tukee juutalaista kulttuuria ja uskon käsitteitä
-juutalaiset uskovat ovat kirjoittaneet UT:n uskovaisille juutalaisille juutalaisista

Bonhoeffer: pastori, martyyri, näkijä, vakooja; Eric Metaxas, Päivä
-kirjan päähenkilö on natsi-Saksan aikana toiminut luterilainen pastori
-Tunnustuskirkon perustajan taistelu hyvän puolesta pahuutta vastaan
-evankeliumin salaisuus: ei pelastumista lain tai halvan armon kautta, vaan kalliin armon kautta.



Tämän päivän liikuntajutut jäänevät lihashuollon asteelle, eilinen pitkä lenkki tuntuu ja hyvä palautella kehoa. Huomenna luvattu mukavaa hiihtosäätä, joten sukset valmiina!




Lauantai 14.2.2015
Hyvää Ystävän päivää lukijoille, Amerikan Valentine-päivä saapui Suomeen 1980-luvulla, ja kalentereihin sitten 1990. Markkinamiehet ovat tyytyväisiä!

Mutta nyt taas jotain matkakuvia menneiltä Israel-reissuilta.
Ystäville päivän kunniaksi kukkasatoa keväisestä Israelista;









Aamupäivän hiihtobaanalla käyty Oulun "kuuluisalla" Iinatin-lenkillä ja oli mukava sää; pilvistä -3 astetta ja hieman luntakin satanut ettei roskat haitanneet. Luisto ja meno kohtuullinen, 15 km vapaalla ja perinteisellä meni hyvin.
Tapasin pari tuttuakin, Kempeleen Maratonklubin aktiiveja molemmat, ja Vesa-kaiman kanssa juteltiin pitempäänkin. Hän oli menossa Barcelonan maratonille 15.3.2015, jonne näyttäisi odotettavan 17000 juoksijaa. Saas nähdä miten Jerusalem 13.3.2015 vetää väkeä. Hieno juttu, kun huomaa "vanhojen tuttujen" näin innostuvan liikunnallisesta elämän sisällöstä, jolla on monia positiivisia vaikutuksia eri elämän osa-alueille.

"Jäkis-ystävän" lennokasta menoa - onnea kohti Barcelonaa!
Monen oululaisen talven hiihtorata - kesällä juoksupaikka!
Reitin merkintä esimerkillistä - gps koordinaatitkin esillä.

Ja vieläpä ehdin iltapäivällä poikkeamaan Oulun torilla, jossa "vaalivankkurit" Oulun alueen keskustalta jakoivat hernesoppaa tykistä ja kahavipannusta kofeiini-piristettä. Olikohan Juhla-Mokkaa? Takkulan Hannu Israel-ystävänä tapaaminen oli kiikarissa, mutta olikin jo karannut keskustaan kahvi-tarjoilu tilaisuuteen. Sinnepä siis...ja paikanpäällä osallistujat kuulivat perussuomalaisten kansanedustajan Mattilan Pirkon ja Hannun argumenttejä pohjoisen asuinalueeseemme liittyen.
Keskustelu lainehti alkaen kalaportaista ja päättyen Suomessakin "valtaa pitävään" markkinavoimaan. Sainpa Hannu-ehdokasta kätellä ja moikata pikapikaa, hihasta vetäjiä oli muitakin.
Toki nämä kommenttini eivät ole tilattuja tai tiettyä poliittista suuntaa suosivia, en halua olla markkinoimassa mitään tahoa, vaikka kotimaan lähestyvät eduskuntavaalien asetelmat ovatkin erittäin mielenkiintoiset. Vaaliuurnille kannattaa mennä.

Sipilän Juhan kanssa potretissa - mukana myös Mikko-ystävä!


Vinkki: Lue Raamattu 5. Moos. 4:29-31  Mutta sitten sinä siellä etsit Herraa, sinun Jumalaasi, ja sinä löydät hänet, kun kysyt häntä kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi. 30. Kun olet ahdistuksessa ja kaikki tämä kohtaa sinua aikojen lopussa, niin sinä palajat Herran, sinun Jumalasi, tykö ja kuulet hänen ääntänsä. 31. Sillä Herra, sinun Jumalasi, on laupias Jumala. Hän ei jätä sinua eikä hukuta sinua; hän ei unhota sinun isiesi kanssa tekemäänsä liittoa, jonka hän on heille valalla vahvistanut.
-Herran liitto pysyy voimassa ja hänet voidaan löytää kun sydän on avoin!



Ei kommentteja: