maanantai 14. marraskuuta 2016

VIIKKO 46 - WEEK 46

Marraskuinen aika etenee, ja uskomattoman hieno sää oli maanantaina ainakin Oulun alueella. Mediassakin esillä ollut "superkuu" näkyi meillä hienosti. Viimeksi täysikuu on ollut näin lähellä maata v. 1948, jolloin myös Israelin valtio syntyi. Tässä Raamatun profetaalinen ilmoitus valtion syntyyn: Jes. 66.7-8
Ennenkuin Siion kipuja tuntee, hän synnyttää; ennenkuin hänelle tuskat tulevat, hän saa poikalapsen. Kuka on sellaista kuullut, kuka senkaltaista nähnyt? Syntyykö maa yhden päivän kivulla, tahi synnytetäänkö kansa yhdellä haavaa? Siionhan tunsi kipuja ja samalla jo synnytti lapsensa.

SUPER-SUPER moon was great here in my hometown Oulu, just could see when driving home from my work. Year 1948 the moon was as close earth than today, same year as Israel borned. In old testament Isaiah 66:6-7 tells news how Israel will come alive. Also this monday was bright and brilliant day for my running, as you see below in photo.

Kävin ma iltapäivä-lenkin Kempeleessä työpäivän lomassa, kun oli reilu parin tunnin vapaa. Ja tältä näytti maisema Sarkkirannan liikunta-alueen tienoilla.
Marraskuu 2016 - kaunis on maisema

Käväisin myös isän haudalla kun oli siinä lähellä, vielä isänpäivän kynttilät paloi ja aurinko puiden lomasta julisti Taivaan Isän kirkkautta; "Kirkas aamu pian koittaa jälkeen aikojen yön." Näin kertoo Paavo Virtasen hengellinen laulu.
Kempele hautausmaa - Kempele graveyard

Kuuntele tästä (hiukka rahinaa, vanhempi äänitys): https://www.youtube.com/watch?v=utErIRSpvUI

Here above is a song for my father, his grave at Kempele graveyard with wonderful sunshine.

Keskiviikko toi mukanaan nollakelit, lunta sateli jonkinverran, aurinko on mennyt mailleen. Näkyykö sitten milloin seuraavan kerran? Kaamos on näyttänyt oman puolensa. Kävin kuitenkin viikon pitkän lenkin tekemässä; 1h 45 min. suoriutui liukkaillla pyöräteillä ja sain jalat kipeiksi, pitänee venytellä illalla. Eräs lehti vannoi monipuoliseen harjoitteluun talvijuoksussa; hankijuoksua suositteli. Mutta kun ei vielä ole hankikelejä eikä hiihtämäänkään pääse niin palaanpa viikonloppuun, eli kävin Oulun Raksilan urheilualueella ja lenkkibaanan jälkeen myös uimahallissa pulikoimassa. Juoksulenkin (12-13 km) varteen sattui alla oleva näkymä; tekojäärata.

OLS-juniorit olivat harjoittamassa lajia, joka itselle tuli tutuksi 1960-luvun lopulla Kemin Sauvosaaren kentällä. Olin samaa ikäluokka kuin nyt nuo 2004-2005 syntyneet OLS-juniorit, joista joukkueen huoltaja jotain kertoi kun kuvia otin. Oulussa on 200000 asukasta ja nämä 15 junioria pitää omassa ikäluokassaan yllä tätä hienoa lajia. Valitettavasti jääpallo on vain pikkuhiljaa hiipunut aika pieneksi lajiksi Suomessa, mm. vieressä oleva Raksilan jäähalli vetää väkeä tuhatmäärin katsomoon kun jääkiekon SM-liiga pyörii siellä täysillä vieden monelta muultakin lajilta harrastajia; raha jyllää näilläkin markkinoilla, valitettavasti!


Jääpallon riemua - Finnish junior bandy players in Oulu
In Oulu we have bandy-team named OLS. In photo you can see 12-13 years junior (boys) playing this game on ice. My activity for sports started just this bandy when I lived in Kemi in the end of 1960`s.
I was in the same age as these boys and it was nice to remember my own bandy-time as junior.
Now my interest for sport is marathon running and cross country skiing, bandy time is over. It is sad that the main people in my hometown support only icehockey and other sports are in trouble to get more supporters.
So money is the thing which dominate also in Finland among sport.

Luukas 2:25-32 - Luke 2:25-32
Ja katso, Jerusalemissa oli mies, nimeltä Simeon; hän oli hurskas ja jumalinen mies, joka odotti Israelin lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen päällänsä. Ja Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei hän ollut näkevä kuolemaa, ennenkuin oli nähnyt Herran Voidellun. Ja hän tuli Hengen vaikutuksesta pyhäkköön. Ja kun vanhemmat toivat Jeesus-lasta sisälle tehdäkseen hänelle, niinkuin tapa oli lain mukaan. otti hänkin hänet syliinsä ja kiitti Jumalaa ja sano: "Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan;  sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi, jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä, valkeudeksi, joka on ilmestyvä pakanoille, ja kirkkaudeksi kansallesi Israelille".
Jerusalemin näkymää
Raamatussa Luukkaan evankeliumin 2. luvun tapahtuma on puhutellut itseäni viime aikoina erityisellä tavalla, tämä kohta käsittää Simeon-nimisen juutalaismiehen esiintulon muutamassa Raamatun jakeessa. Hän toteaa merkittävän asian ja valaisee sen tyhjentävästi; messiaan kohtaaminen.
Hän odotti Israelin Lohduttajaa, Pyhä Henki oli hänessä ja hän oli valmis tapahtuman jälkeen lähtemään ikuisuuteen. Jumalan valtava työ näkyi tässä hurskaassa miehessä.

Risti ei ole täydellinen ellei siinä ole mukana juutalaista puoliskoa. Olemme vieneet evankeliumia länsimaalaisina vahvasti eri puolille maailmaa, mutta entä Israel - juutalaiset? Paavali toteaakin roomalaiskirjeessä, että juutalaislle ensin. Hän pyrki myös toiminnassaa tavoittamaan ensin fyysisiä "veljiään ja sikojaan". Mielestäni tämä ajatus on hyvä tuoda voimakkaasti esille ja rukoillaan erityisesti tämän asian läpimurtoa eri kristillisten tahojen panostaessa lähetystyöhön.

In new Testament Luke 2. tells something important when a jewish man Simoen met Messiah. Short and very clear appointment shows why Jeesus is so important. For all nations; gentiles and jews.
Cross in Golgata means the most important history story and the cross is perfect when also jewish people are in.
So we have to reach jews with gospel, and we have to pray for all christian organisation when they plan all kind of mission work. 



Oh, what a pity, snow is meltig, lovely winter  wiev is off. I just search my skiis from stockroom and planning to train in cross country skitrack. So no hope for that, I had to dress my running show on and get some friday evening jogging. It took 1 hour and 15 minutes in slippery roads, and body got the endorfin shot.


Näin vaan siis kävi että lumi suli Oulunkin korkeuksilta. Ei auttanut kuin laittaa Asics-lenkkarit jalkaan ja suunnistaa liukkaille pyöräteille. Noin 12-13 km hipsuttelin perjantai-illassa ja sain tyydytettyä liikunnan himoni. Toki hyvältä tuntui palata suihkuun ja alkaa viettämään viikonlopun mukanaan tuomaa rauhaa ja ilman arjen aikataulujen "kellotuksia".


Olemme Oulusta saaneet olla muutamina vuosina olla mukana Unkarin Budapestissa seuraamassa Fidan työn kautta tapahtuvaa ystävyyden sillan muodostumista. Täältä pustan maalta eräs merkittävä juutalaisyhteisö on hyvässä yhteistyössä suomalaisten kristittyjen kanssa, suhteet ovat muodostuneet niin hyvälle tasolle että unkarilaiset ovat myös vierailleet Suomessa. On hyvä saada myös Euroopan tasolla rakennettua luottamusta ja näin edistää raamatullisen rakkauden leviämistä ihmissydämiin.
Varsinkin suomalaisille nuorille järjestetyt Fidan Life Tour-matkat ovat olleet merkittäviä tiedon lisääjiä siitä mitä juutalaiset ovat saanet kohdata Euroopassa 1900-luviulla.
Näköalapaikka Budapest - Citadella Budapest

Juutalaisten kulttuurikeskus - culturecenter for jew

In Oulu pentecostal church, where I belong, we have had opportunity to visit as a group and see how Fida and Budapest jewish people have good co-operative. Even we have seen Hungary jewish group visiting in Finland and with some musik conserts the hearts of finnish and hungarians had come closer each other. Let`s pray that this situation will come better and better. The Life Tours for finnish young adults have been success and given more understanding about jews history 1900s in Europe.


Sunnuntai-aamu ja juoksulenkki tehty, kovin haasteellisissa oloissa 60 min. suoritus. Marraskuu on nyt näyttänyt "harmaat" puolensa. Mutta mennään niillä olosuhteilla mitä on.
Tänään on lasten oikeuksien päivä ja laitanpa muutaman rivin lapsiin liittyen eli kuuntelin korvanapin kautta mm. Patmosradiota, jossa on tulossa ilta-ohjelmaa tälle sunnuntaille klo 19.00 nimellä "Operaatio Joulunlapsi". Tuotemerkki toimii maanlaajuisesti, jossa kerätään Romanian ja Moldovan lapsille mm. kenkälaatikkopaketteja ja lähetetään Patmos Lähetyssäätiön kautta kyseisten maiden lapsille. Tänä vuonna on kuulemma 37000 pakettia tavoitteena, saas nähdä miten käy. Rekat lienee kohta lähtövalmiina.
Patmoksen Joulunlapsi on mukana maailmanlaajuisessa organisaatiossa, joka puolestaan tunnetaan nimellä Samaritan`s Purse, Laupiaan samarialaisen kukkaro. Tällä organisaatiolla onkin sitten jo miljoonien pakettien määrä tavoitteena. Hyvää työtä lasten hyväksi ja mikä parasta; evankeliumi vahvasti mukana näissä toimissa!
Liukasta keliä pitelee - morning running route

Hiihtobaana - now only for mountain bike

Paketti valmiina - now it is ready to go
In Finland we have organisation named Patmos, which co-operate all over the world known Samaritan`s Purse. The purpose is to collect gifts to poor children who live Romania and Moldova. These childrens will get like a shoebox, which includes different kind of nice things; warm clothes, candies, school things, hobby crafts, toys and some electronic pocket calculators. I just could also collect my own gift from local store, it was blessed to think who will get my box. Here can you open the official site of "joulunlapsi".
http://www.joulunlapsi.fi/

On hieno tehdä yhteistyötä sellaisessa asiassa, joka on Jumalan sydämeltä. Raamattu kertoo moninpaikoin kuinka lapset ovat Jumalalle tärkeitä, näin konkreettisen avun myötä tulee kosketetuksi ei pelkästään köyhien maiden lapset vaan myös siinä lähellä olevat lähiomaiset. Jos et tänä vuonna ehtinyt mukaan laatikko-lähetykseen, niin tule mukaan ensi vuonna. Toki voit lahjoittaa milloin vain kyseiseen asiaan taloudellisen lahjasi, ja taatusti menee perille.

Puhtaan "lapsen" sydän: 1. Joh. 3:1-3.... The hearth of innocent "child" 1. John. 3:1-3
Katsokaa, minkäkaltaisen rakkauden Isä on meille antanut, että meitä kutsutaan Jumalan lapsiksi, joita me olemmekin. Sentähden ei maailma tunne meitä, sillä se ei tunne häntä. Rakkaani, nyt me olemme Jumalan lapsia, eikä ole vielä käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Me tiedämme tulevamme hänen kaltaisikseen, kun hän ilmestyy, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena, kuin hän on. Ja jokainen, joka panee häneen tämän toivon, puhdistaa itsensä, niinkuin hän on puhdas.


Behold, what manner of love the Father hath bestowed upon us, that we should be called the sons of God: therefore the world knoweth us not, because it knew him not. Beloved, now are we the sons of God, and it doth not yet appear what we shall be: but we know that, when he shall appear, we shall be like him; for we shall see him as he is. And every man that hath this hope in him purifieth himself, even as he is pure.

Ei kommentteja: