maanantai 18. joulukuuta 2017

VIIKKO 51 - WEEK 51

TIISTAI - THUESDAY 19.12.2017

Hieno keli (pilvistä ja -2 astetta) tiistai-aamuna Oulun Kiulukangas-Kivikkokangas ladulla, 15 km meni mukavasti aamuvarhaisella ennen työpäivään lähtöä. Tasatyönnöllä puolet matkasta ja toinen puolisko luistelutyylillä, ja olipa muutama muukin jo ennen seitsemää liikkeellä. Yllättäen aamuvarhaisella myös vastassa liikennemerkki ja kaivuumiehet, ladun varressa oltiin lunta työstämässä- jotain on ilmeisesti tulossa?
Mutta hyvä katsella jo kohti viikonlopun jouluaikaa, edelleen siis liikkuen.
Lunta ladulle?...digging snow by skibaana?

Eilen maanantai-aamuna puolestaan tepastelin alla olevan puun ohi, juoksujalkaa 10 km, oli hieno saada ihailla talvimaisemaa. Oulussa on ollut jo useamman viikon talviset olosuhteet, toki lämpötilat ovat olleet nollan molemmin puolin ja saa aikaan tietysti liukkaitakin pintoja, on oltava varovainen liikkuessaan.
Talvinen pihlaja...finnish winter atmosphere
It has been beautiful weather in Oulu, beginning of december. We have a lot of snow in northern Finland and temperature has been near zero degrees. My tuesday morning has started by cross country ski baana, something like 15 kilometers with wonderful feelings. Soon to start working day by looking forward and waiting for christmas time next weekend, to celebrate our Savior.


Israel - Jumalan silmäterä, Jumalan valinta tai millä muulla tavalla haluamme kuvata yhtä tärkeätä  Raamatun keskeistä kohdetta. Meidän uskomme juuret ovat keskeisesti kiinnitetty juutalaiseen kansaan ja Israeliin. Hengelliset aarteemme kumpuavat samoista lähtökohdista, Saamme olla ikikiitollisia näille tosiasioille, meidän on syytä osoittaa etenkin rakkauden kautta kiitollisuuttamme. Olemme saaneet hengellistä hyvää juutalaisen kansan kautta, siis antakaamme takaisin myös hyvää ja aineellistakin silloin kun on mahdollista ja se on tarpeen. Monet järjestöt Suomessa auttavat monintavoin juutalaisia ja Israelia, on todella tärkeää olla aktiivinen. Mm. juutalaisten paluu isiensä kotimaahan (aliya) on yhtenä taloudellisen avun kohteena. Vastikään etiopian juutalaisia tuli maahan avustustahona mm. ICEJ. Jerusalemin Kansainvälisen Kristillisen Suurlähetystön antama tuki on ollut vuosien saatossa mittavaa ja mukana tietysti Suomen osasto. Oheisen linkin kautta pääset katsomaan tarkemmin missä voit olla halutessasi mukana:
http://icej.fi/exodus  


Israel - apple of God`s eye, God`s choice or how we describe Israel, very important object in Holy Bible. Our roots of faith stay in jewish religion backround and Israel, our spritual treasures stay also there. We have to be thankful for these and we have to show also that by love. When we got so much by Israel, so we have to give also back, especially love. And when it is possible we can give also economic help. One thing in that purpose is to support aliya, ICEJ (International Christian Embassy Jerusalem) has donated many years this aliya movement, also Finnish Branch.
One of recent episode is Jews from Ethiopia. Here can you reed more for this:
https://int.icej.org/news/headlines/israel-approves-immigration-last-ethiopias-falash-mura


Jerusalem palmuineen...Jerusalem with palm trees
On hyvä laittaa esille myös kuvaa jonne tähtään, Jerusalemin katukuva hieman toisenlainen kuin Oulussa. Ja varsinkin nyt joulun alla. Oheinen kuva on läheltä vanhan kaupungin muureja ja katsottuna kohti Damascus-portin aluetta. Monet kerrat olen tästäkin kulkenut!
This view show something special in Jerusalem, and totally different as my hometown Oulu in Finland. This photo is near by Damascus gate and by the Old City wall. I have walked many times this road, first time 1990 during my UN-service year.


Kinnerettours.fi sivustolta tarttui silmään mainos, jossa kerrotaan olevan muutamia vapaita paikkoja

kohta alkavalle Radiodein joulunajan matkalle Israeliin. Jos olet kiinnostunut tai tiedät että jollakin matka kutittelee niin olepa yhteydessä linkin takaa löytyvään osoitteeseen.
Itse olen kerran Kinnerettourssin matkassa ollut ja voin todella suositella, Heikki Kangas osaa ja opastaa ammattitaitoisesti sekä hänen tyttärensä Johanna toki myös. On hienoa että suomalaisia viedään maahan tällaisten järjestäjien toimesta, jolla on pitkä kokemus maasta ja etenkin taustatietoa koko Lähi-idän tilanteesta. Kurkkaapa linkeistä sisään:
http://www.kinnerettours.fi/
http://www.kinnerettours.fi/copy-of-kaskinen-syksy-2017-1

Israelissa on matkailijalle/turistille valtavasti nähtävää, eikä pelkästään raamatullisia kohteita. Yksi tälläinen kohde on 6 päivän sotaan liittyvä Ammuskukkula - Ammunition Hill -  Jerusalemissa, jossa käytiin v. 1967 tärkeä taistelu Jerusalemin vapautumisen kannalta. Alueella vaikutti tällöin  jordanialainen sotilastukikohta. Itse kävin kukkulalla hiljattain ja tässä on kuvaa paikalta. Taistelussa niin Israel kuin Jordania menettivät kymmeniä sotilaita, mutta tulos oli se että Israel sai kukkulan itselleen, siis niinkuin sen kuuluukin olla. Scopus-vuoreen kuuluva Ammuskukkula on ns. itäistä Jerusalemia ja siellä vaikuttaa arjessa vahvasti arabilähtöinen elämäntyyli.


Jerusalemin ratikalla pääset...with tram to Ammunition Hill

Muistomerkki kukkulalla...memorial on the hill

Finnish travel agency Kinnerettours has organized many years for finnish people. So Israel is very multifaceted land for tourism and not only reason for Bible. Now they have some room for extra traveller  in their christmas time journey. Their guide Heikki Kangas has lived in Israel over 25 years and have very large knowledge in middle east. I have been once in their trip and I surely recommendate them.
Kinnerettours`s tour include also historical issues, Israel history is most interesting. In Jerusalem is a hill where 1967 happened important for Israel and Jerusalem. Ammunition Hill stayed Jordania before the fight in six day war, but after fighting the hill joined Israel and so called east Jerusalem also. As these areas belongs to Israel. 
http://www.kinnerettours.fi/

AND TODAY TUESDAY 21.12.2017 IN UN NEW YORK, there is important general meeting with "Trump`s declaration". It is guestion on Jerusalem, what will happen in coming days?

So now we know the answer, UN voted against USA and Israel. Maybe that was expected. Unfortunately the world does not understand how important Jerusalem is in God`eyes. Here comes something from Bible, Zechariah 12:
The word of the Lord about Israel. The Lord by whom the heavens are stretched out and the bases of the earth put in place, and the spirit of man formed inside him, has said: 12:2 See, I will make Jerusalem a cup of shaking fear to all the peoples round about, when Jerusalem is shut in.  And it will come about in that day that I will make Jerusalem a stone of great weight for all the peoples; all those who take it up will be badly wounded; and all the nations of the earth will come together against it.


Niinkuin pystyi ehkä aavistamaan YK:n yleiskokouksen päätöksen tältä päivältä niin mitään yllättävää ei siis tapahtunut. Maailmanjärjestö teilasi USA:n tuoreen julistuksen ja siten myös kantansa liittyen Jerusalemiin Israelin pääkaupunkina. Raamattu kylläkin näistä asioista on jotain myös sanonut, joten lue ajatuksella ja hengen silmin Sakarjan kirjasta: Sak. 12:
Ennustus, Herran sana Israelista. Näin sanoo Herra, joka on jännittänyt taivaan ja perustanut maan ja joka on luonut ihmisen hengen hänen sisimpäänsä: 2. Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. 3. Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.

YLE UUTISOI: https://yle.fi/uutiset/3-9990070



Vaikka en halua täällä blogissa politikoida niin ajatus joka on mielessäni on hyvä tähän kohtaan tuoda esille. Eli mitä tuo Trumpin julistus pitääkään sisällään, josta ei paljoa kuule mainittavan.
Israel pitää puoliaan Lähi-idässä monia vastustajia vastaan ja tätä pientä juutalaisvaltiota painostetaan kaikkialta. Israel on viime aikoina ollut yhteydessä tiettyihin arabivaltioihin, joista mm. Saudi-Arabia on merkittävä laajenevaa yhteistyötä ajava taho. Vaikka "virallisissa" keskutseluissa saudit joutuvat tuomitsemaan Israelia niin taustalla vaikuttaa yhteinen vastustaja Israelin kanssa eli Iran. Saudi-Arabia edustaa sunneja ja Iran taas puolestaan shia-tahoa. Ja juuri Iran on viime aikoina vahvasti ollut tukemassa mm. shia-taistelijoita Irakin, Syyrian ja Libanonin alueilla. Lähi-idässä on kyseessä valtataistelu, johon Israel ikäänkuin vaikuttaa keittiön kautta, ja tottakai Israelilla on halu tehdä yhteistyötä niiden kanssa, jotka heidät hyväksyvät. Saudi-Arabian nuori johtaja Mohammed bin Salman on tuonut ajatuksia positiivisesta yhteistyöstä juutalaisvaltion kanssa, jolla tulee olemaan vaikutusta jatkossa, näin oletan. Mielenkiinnolla seuraan tilannetta ja sitä myös miten voimakkaasti Venäjä pitää omaa lippuaan ylhäällä Lähi-idän taivaalla. Olemme menossa kohti asioita joista Raamattu on profetoinut, on hyvä olla sen puolella mitä taivaallinen Herramme edustaa - vallankin kun on kyseessä Israel.
Jesaja 44:
Mutta nyt kuule, Jaakob, minun palvelijani, ja Israel, jonka minä olen valinnut. 2. Näin sanoo Herra, sinun Luojasi, joka on valmistanut sinut hamasta äidin kohdusta, joka sinua auttaa: Älä pelkää, minun palvelijani Jaakob, sinä Jesurun, jonka minä olen valinnut. 3. Sillä minä vuodatan vedet janoavaisen päälle ja virrat kuivan maan päälle. Minä vuodatan Henkeni sinun siemenesi päälle ja siunaukseni sinun vesojesi päälle, 4. niin että ne kasvavat nurmikossa kuin pajut vesipurojen partaalla. 5. Mikä sanoo: "Minä olen Herran oma", mikä nimittää itsensä Jaakobin nimellä, mikä piirtää käteensä: "Herran oma", ja ottaa Israelin kunnianimeksensä.

Äänestys tulos Yk:ssa...vote in UN New Your 21.12.2017
So also Finland voted against USA and Israel, 128 countries were on this opinion. But nearly 60 countries do not voted yes to judge USA and Israel. Coming days will show how this situation will go on what is next step on Trump`s plans.


But Christmas is coming....
Saturday morning just before christmas Eve I had 15 km training on my cross country ski baana. Wonderful sliding baana, clear weather and feelings in -8 degrees celcius, and finally it is time to start celebrate great feast. Many preparations has done and presents are just ready to give dear friends.
Punainen joulu...christmas colour is red
Jouluhiihto...final training before feast
Onpa nyt hyvä asettautua katsomaan juhlaa, joka on aivan ovella, joulun aaton aatto meneillään ja sain tehtyä mukavan 15km hiihtolenkin -8 asteen pakkassäässä. Aikaisin piti lähteä liikkeelle koska sää muuttuu aivan kohta lumisateeksi - keli lauhtuu ja samalla luisto heikkenee. Viimeiset jouluvalmistelut loppusuoralla, on syytä hiljentyä suuren kuninkaan edessä antamaan tilaa sydämen hiljaisuudelle - Vapahtajan kunniaksi.


Kotimme joulupuu...our christmas tree
Enkelit viestintuojana...angels as a messenger
Enkelit ilmoittivat Raamatun mukaan suuria uutisia tulevaksi, sanansaattajia kun ovat. Niin Sakarias kuin Maria kohtasivat enkelin ja saivat kuulla tulevasta. Johannes Kastaja ja Jeesus olivat maanpäällä ollessaan Jumalan asialla, äänitorvia siitä miten ihmiskunnan sen hetkinen tilanne oli. Ja on vielä tänäänkin. Jeesus tuli maailmaan etsimään kadonneita - siis KAIKKIA ihmisiä joilla on hukassa tärkein asia; suhde Jumalaan Kaikkivaltiaaseen. Ja se saadaan vain Jeesuksen kautta.
Luuk. 19:10:
"sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on".

SIIS TÄLLAISTA VAPAHTAJAA SAAMME JUHLIA, HÄNEN TULOAAN MAAN PÄÄLLE!

My preparing for Christmas started this early morning by cross country ski, 15 kilometers in wonderful weather. Great feelings in my hole body and making our christmas tree finished.
Angels were bringing messages, Zacharias (John the babtish) and Maria (Jeesus mother), and these two men were as a God`s voice on the earth 2000 year ago.
Same situation is still in the world, the connection with God is lost...for many many people.
But the answer is Jeesus. He come to search lost men and women.
Luke 19:10
For the Son of man came to make search for those who are wandering from the way, and to be their Saviour.

THIS KIND OF SAVIOR WE CAN CELEBRATE, HIS COMING TO THE EARTH!


Jouluaatto-aamu, Oulussa -10 astetta pakkasta ja eilinen lumimyrsky lienee "siivottu", lunta tuli 15-20 cm. Hiihtobaanalle voinee onneksi lähteä, kaupungin nettisivusto kertoo että kone on käynyt yöllä 00.55 ajamassa ladut auki. Taidanpa sittenkin singahtaa sinne ja kauppareissukin odottaa.
Tässä löytyy vaihtoehtoja, minulla Rannanperä-Kivikkokangas latu-reitti:

https://kunto.softroi.fi/LATUOULU/latu_01.html;jsessionid=6FCBEE94E96363280C133A9D1BD33BFD

Jerusalem maraton-nettisivuilta saa lukea, että ilmoittautujia olisi nyt n. 3600 eripituisille matkoille.
Suomalaisia taitaa olla kahdeksan; puolet täydelle ja toinen puolet puolikkaalle. Itsellä on tarkoitus mennä puolikas, sillä haluan kokea myös reitin joka menee eri tavalla kuin täysmatka. Kolme edellistä kertaa olen mennyt täyden, joten tiedän jo sen aika hyvin. Toisaalta on ollut jalkavaivoja ja jospa säästelen tällä kertaa. Tässä reittikartaa:


Ja näin Suomessa on jälleen julistettu Joulurauha, perinne joka on maassamme jo 700 vuotta vanha. Tämä vanha tapa kerää ihmisiä tuhansia Turkuun ja monet ihmiset ympäri maan kerääntyvät tätä asiaa todistamaan tv-ruudun äärelle. Ja mikä hienonta niin julistuksessa sanotaan: "Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme syntymäjuhla..."
Tästä perinteestä on hyvä pitää kiinni ja hiljaisin ajatuksin kukin miettiä tätä joulun perimmäistä merkitystä; Jeesus Kristus - maan päälle syntyminen.
Tästä katsomaan julistusta:
https://yle.fi/uutiset/3-9993668

In Finland we have had tradition for 700 years, and that declaration just in Turku gathered thousands of finnish people. Also in many finnish home in the same time families open tv-set and will hear and watch this christmas program. In this declaration says: "Tomorrow, if God will, will be our Lord and our Savior birthday..."
It will be good to keep this tradition online every christmas, Jeesus Christ has born on the earth.


Hän tulee, Luukas 2...Jeesus born, Luke 2


Ei kommentteja: